REVISCOLANT LA IDENTITAT GRAUERA

D’un temps cap ací ens hem adonat de la pèrdua progressiva del nostre carácter identitari, aquell que ens definia com a grauers i que ens distingia de les poblacions del nostre voltant, incluida, com no, la capital.
Els grauers i les graueres de pro sentien un especial orgull pel seu poble, per la seua gent, per la seua història construida pel treball i l’estima d’antigues generacions. Ens omplia d’un sincer orgull “ser del Grau” i promoure tot allò que ens definia: poble generòs, fester, tradicional, mariner,… fent honor a la tant esmentada “idiosincràsia”. Malauradament tot això ho estem perdent. Pot ser són els nostres xiquets i joves que no han estat educats en l’estima a aquesta terra, pot ser és la filosofía de vida actual, individual i egoísta que només valora l’èxit personal, pot ser són els inmigrants que viuen amb nosaltres i que no acaben de sentir “l’apego” per la terra que els acull, pot ser son els nostres governants que no s’han preocupat per fomentar aquesta identitat o pot ser som tots nosaltres, els que sentim i estimem al Grau, que per desidia o comoditat ens hem oblidat d’aquestes coses, de ser els primers en transmetre l’esmentat orgull als qui no el senten o han deixat de sentir-lo.
Ara és el moment de reviscolar totes aquestes coses, ens trobem al límit de recuperar molt del que ja està perdut. Cal que incorporem les eines que ens dona el progrés, que agermanem les distintes cultures que formen part del Grau, que potenciem la cultura i l’educació, que mirem al futur amb honestitat, serietat i rigor, però sobretot, cal que tornem a sentir-nos GRAUERS I GRAUERES i que lluitem per defensar tot allò que ens defineix: passat, present i futur d’un poble que si no ens espavilem està condemnat a convertir-se en un lloc desbrafat, sense identitat, gelat i impersonal. Sé que retornar al Grau familiar, aquell dels malnoms i dels sopars a la fresca és senzillament impossible, però crec que necessitem una injecció urgent que reviscole moltes d’aquestes coses que han deixat de format part de les nostres vides. Recuperem-les.


Comentarios

Entradas populares de este blog

PUNTO DE PARTIDA

FOTOS DE ALBACETE 2011

HASTA SIEMPRE...ANTONIO!